hörnbjörn
hej.

Som glad amatör slängde jag ner några vitlöksklyftor i våras när jag planterade morötter m.m.
Det jag har lärt mig i sommar är att vitlöken sätts på hösten och får "övervintra" för att skördas nästa sommar.

Min fråga är: eftersom mina har växt upp men verkar inte bli klara för skörd i år (väldigt små). Kan jag låta dom stå över vintern, eller ska jag kasera dom och plantera nya i höst istället??

Tack på förhand.
Stefan
mamamaggan
Är absolut ingen " expert " men har låtit min vitlök sitta kvar i jorden under vintern när den varit för liten för att skördas och det har funkat bra. Året därpå har den kunnat skördas framåt hösten.
Åsa, mälardalen zon 2
Jag skulle äta upp dem som färsk vitlök när de vuxit till sig lite till, och köpa bra utsäde till höstsättning. Börjar snart bli dags köpa det, bra utsäde tar ofta snabbt slut ex. på ställen man kan shoppa bra utsäde är törnviks frö och tomatklubben. Bra utsäde kan ses som engångskostnad, har man bra växtföljd och liknande kan man ta eget utsäde följande år.
Bassam
Hej

Det är inte bra att ta eget utsäde, på grund av de ger inte bra vitlök som lika föräldrar.
H.Bassam
Eva i Västerås
Det går alldeles utmärkt att låta omogna vitlökar ligga kvar i jorden över vintern.
Men ta gärna upp dom när dom är färdiga att skörda och plantera om dom där du vill ha dom nästa år. Då ser du vilka som delat sig i klyftor och vilka som är odelade.

Skördefärdig är vitlöken när drygt hälften av bladen vissnat. Då har smålökarna slutat växa, och framför allt så har de större lökarna delat sig färdigt i klyftor som mognat, men löken har inte delat på sig, utan ytterskalet är helt. Har ytterskalet delat på sig, så kluftorna bara sitter ihop i roten är hållbarheten mycket sämre.

Vill du veta vilken sort du odlar sedan, så kan du ju köpa sättlökar och äta upp hela din nuvarande skörd. Nödvändigt är det inte.

Fantastiskt gott är att lägga pinfärska, nyskördade vitlökar med skal och allt på grillen! Små kulor eller hela lökar med massor av klyftor. Dom blir milda och fina i smaken. Perfekt till en bit gott grillat kött.

Lycka till!
andersen
CITAT (Eva i Västerås @ 31-07-2012, 12:50) *
Det går alldeles utmärkt att låta omogna vitlökar ligga kvar i jorden över vintern.
Men ta gärna upp dom när dom är färdiga att skörda och plantera om dom där du vill ha dom nästa år. Då ser du vilka som delat sig i klyftor och vilka som är odelade.

Skördefärdig är vitlöken när drygt hälften av bladen vissnat. Då har smålökarna slutat växa, och framför allt så har de större lökarna delat sig färdigt i klyftor som mognat, men löken har inte delat på sig, utan ytterskalet är helt. Har ytterskalet delat på sig, så kluftorna bara sitter ihop i roten är hållbarheten mycket sämre.

Vill du veta vilken sort du odlar sedan, så kan du ju köpa sättlökar och äta upp hela din nuvarande skörd. Nödvändigt är det inte.

Fantastiskt gott är att lägga pinfärska, nyskördade vitlökar med skal och allt på grillen! Små kulor eller hela lökar med massor av klyftor. Dom blir milda och fina i smaken. Perfekt till en bit gott grillat kött.

Lycka till!



Håller med, när jag höstgräver så tar jag dom som är stora, dom andra åker ner igen och det fungerar bra.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon