CITAT (Gossen Ruda @ 25-10-2012, 21:34)
Hälften av varje. Rörsocker består av en del fruktos och en del glukos. Rörsockret klipps itu i tarmen av enzymer och sen tas delarna upp till blodet. Glukosen går direkt in i kroppens energisystem och förbrukas direkt eller lagras i depåer. Kroppen kan dock inte på något sätt tillgodogöra sig fruktosen så den hamnar i levern som gör om den till fett. Fett som sen kan förbrännas eller lagras.
Hm, jag har ju läst något om att fruktos lättare omvandlas till fett men jag tycker det låter konstigt. Hade för mig från biologin i skolan att allt socker bryts ner till druvsocker innan det hamnar i blodet. Känner du till om druvsocker är samma sak som glukos?
Om det inte stämmer och fruktos faktiskt hamnar i blodet så kan man ju undra vad som händer om man äter fruktos under en löprunda. Skulle det verkligen inte förbrukas direkt då?
Varför i hela friden skulle kroppen omvandla socker till fett om det fanns ett omedelbart behov av energi? Kroppen brukar ju vara ganska smart.
Får nog rota fram någon biologibok och se vad det står där.
När du skriver "rörsocker" har det samma sammansättning som socker från betor?