Full version: Kräftkok
xlxl67
Hej!

Har fått hem 2,3 kg kräftor o tillreder nu enligt recept.
Men har blivit lite nojjig att kräftorna inte blir "genomkokta".

Har 5 liter vatten som kokat upp. Med krondill i botten.
La alla kräftor på när vattnet började koka o tog sedan bort kastrullen. Inget lock.
Vattnet täcker nu precis de översta kräftorna. Skall änta till vattnet är ljummet/svalt.

Räcker detta? Låter det ok?

RibesRubusVitis
Citerar ur (den utmärkta) Vår kokbok:

1 kg (ca 25) kräftor
2 ½ l vatten
1 dl salt
1 sockerbit
rikligt med dillkronor
(1 tsk anis)

Kontrollera att alla kräftor är levande /…/ Skölj dem i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, sockerbit, dillkronor och ev. anis. Lägg kräftorna i ett durkslag och sänk ner dem i det häftigt kokande vattnet. Koka kräftorna 10 min. från det att vattnet på nytt kokar upp. Låt dem kallna i spadet.
Servera kräftorna upplagda på fat och dekorerade med dillkronor.
*Stintan*
Det går bra att dubbla receptet som RibesRubusVitis citerade
Gossen Ruda
För att kräftorna skall dö snabbast skall man bara lägga i ett par stycken åt gången och med huvudet först. Sen skall vattnet komma i kok innan man lägger i fler. När sista kräftan lagts i skall vattnet koka i 10 minuter.
xlxl67
Tack alla för svar och hjälp det blev väldigt lyckat!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon