|
Annelie
20-09-2004, 18:20
Jaja, detta borde ligga i receptkategorin men det är säkert många fler som läser här så jag valde att lägga mitt inlägg här istället! Vad har du för tips på kulinariska upplevelser i höstmörkret? Jag efterlyser recept, tips och idéer som kan hålla magen mätt och penningpungen i trim Mitt tips idag är: Valfri Varma Koppen soppa (eller annat fabrikat) 2 mellanstora potatisar - skivas ½ lök - skivas Vatten (lite mer än vad som går åt till en portion soppa) Koka upp potatisen och löken i vattnet i ca 5 minuter Blanda ner pulvret till soppan och låt koka en stund Servera med en knäckemacka och lite ost Kostnad ca 6 kr! Mätt blir man och gott är det!
TeliaNet
20-09-2004, 18:26
varkar toppen, bra ide, det måste jag prova. tack.
Hannele
20-09-2004, 18:34
Varma Koppen kostar ju ca 10 kr per portion. Vill man äta billigt, använder man buljontärning och höstens billiga rotsaker.
Tack för ett bra vegetariskt recept, det ska jag prova imorgon.-)
TeliaNet
20-09-2004, 18:50
har även sett att man kan köpa rotfrukter till soppa för 5kr på ica.
*Felix matte*
20-09-2004, 20:18
Jag älskar Broccoli & Blomkålssoppa Köper 1 påse á 10,90kr, tillsätter 250 gram broccolibuketter (kostar 5 kr) som får koka med i fem min... i med lite mjölk och du har soppa för 3 - 4 personer Knäckebröd med ost är smaskens till Kostnad ca 4 - 5.50kr/portion. Potatis & Purjolökssoppan (påse) strimlar jag i lite extra purjo och tärnar ner några kokta potatisar...Goda, hälsosamma, snabba och billiga luncher.
Min soppfavorit är Rivesoppa! Man river morötter, palsternacka, rotselleri och om man vill, potatis. Sedan har man grönsaksbuljongtärning i. Kryddar med lite örtsalt! mums! Ciczi
Hannele
20-09-2004, 20:24
CITAT (ciczi @ 20-09-2004, 21:22) Sedan har man grönsaksbuljongtärning i. Ja, det är billigt - och nyttigt!
TeliaNet
20-09-2004, 20:31
åååå,mmmm, gulash-soppa med mycket köttfärs, stark ska den vara.
Eva i Skåne
20-09-2004, 20:41
Soppväder har det blivit idag Det finns massor av god soppor, men det hör ju inte till mina favoriträtter. Fisksoppa skulle jag dock kunna tänka mig vilken dag som
Hannele
20-09-2004, 20:46
CITAT (Eva i Skåne @ 20-09-2004, 21:41) Det finns massor av god soppor, men det hör ju inte till mina favoriträtter. Inte ens en härlig höstig löksoppa? Med fem olika; silverlök, charlotten- gul-, purjo-, vitlök, grönsakstärning
Annelie
20-09-2004, 21:05
CITAT (Hannele @ 20-09-2004, 19:34) Varma Koppen kostar ju ca 10 kr per portion. Vill man äta billigt, använder man buljontärning och höstens billiga rotsaker. :rolleyes: Tja inte vet jag vart du handlar men där jag köper mina varma koppen paket får jag i alla fall 3 portioner för ca 11-12 kr! Inte för en portion alltså utan tre Buljong tycker inte jag smakar lika gott - men det är en smaksak. Det måste väl finnas mer än sopor som man kan frossa på när höstmörkret faller!
*Felix matte*
20-09-2004, 21:14
CITAT (Hannele @ 20-09-2004, 21:24) CITAT (ciczi @ 20-09-2004, 21:22) Sedan har man grönsaksbuljongtärning i. Ja, det är billigt - och nyttigt! Har ni koll på vad grönsaksbuljongtärningen innehåller ? Numera köper jag bara den blåvita på COOP, det är den enda som inte innehåller HÄRDAT fett. För ca 20 år sedan fick jag när jag såg ett TV-program lära mig att härdat fett var en fara för människokroppen. Det härdade fettets molekyler var snarlika diabetesmolekylerna.. bägge hade formen av ett V, med bara en jätteliten skillnad sinsemellan och det härdade fettets kunde så gott som obehindrat tränga in och orsaka kaos = diabetes. Sedan den dagen har jag aldrig köpt ett pkt margarin.. bara äkta Smör och Bregott som har tillsats av rapsolja har haft tillträde i min matkorg. Kanske är det inte så konstigt att barn - och ungdomsdiabetes ökat så mycket. Det förutspådde faktiskt han som då var med i programmet.
Jag älskar bönor,som finns i olika sorter,stora vita eller svarta på burk,naturell.Jag kokar upp de med lite vatten ,och en skivat stark korv,typ Kabanossi,eller Nürnberger Bratwurst.Lite persilja på,ferdig är min lunch. Soppor är också gott,med olika grönsaker i.
Eva i Skåne
20-09-2004, 21:39
CITAT (Hannele @ 20-09-2004, 21:46) CITAT (Eva i Skåne @ 20-09-2004, 21:41) Det finns massor av god soppor, men det hör ju inte till mina favoriträtter. Inte ens en härlig höstig löksoppa? Med fem olika; silverlök, charlotten- gul-, purjo-, vitlök, grönsakstärningJo tack. Förra veckan åt jag gratinerad löksoppa. Mumsigt
men det ger inga trevliga avgaser
Hannele
20-09-2004, 21:44
CITAT (Felix matte @ 20-09-2004, 22:14) Har ni koll på vad grönsaksbuljongtärningen innehåller ? Numera köper jag bara den blåvita på COOP, det är den enda som inte innehåller HÄRDAT fett. Ja, det är mycket att tänka på. Barnen har lärt mej. Ska kolla, vad min svampbuljong innehåller...
netaave
20-09-2004, 22:00
Gör din egen buljong, den sköter sig själv. Vi har en soppdag i veckan, favoritsoppan hos barnen är den här:
SOLSOPPA
2 LÖKAR 1-2 TSK CURRY 2 MSK MARGARIN 750 GR GROVRIVNA MORÖTTER 2 L GRÖNSAKSBULJONG 500 GR BROCCOLIBUKETTER 2 DL MJÖLK 4 MSK MJÖL EV SALT
Skiva löken och fräs den mjuk i marg och curry, den ska inte ta färg. Tillsätt morötterna och låt dem mjukna Tillsätt broccoli och buljong koka 5 min red av och koka ett par min till.
Sen har jag en personlig favorit som passar bra i höstmörkret:
KRÄMIG SOCKERÄRTSSOPPA
600 gr färska sockerärtor
1 färsk gul lök
smör
1 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk färsk körvel el. ½ msk torkad
1 krm peppar ( salt )
2 ½ dl matlagningsgrädde
gräddfil till servering.
Ansa och skär sockerärtorna i grova bitar, spara några till serveringen. Hacka löken och fräs den i smöret i en kastrull. Tillsätt sockerärtor, vin, vatten och buljongtärningarna. Koka under lock ca 5 min. Tillsätt körvel och mixa soppan slät. Smaksätt med peppar och ev. salt. Tillsätt grädden och hetta upp soppan. Servera med en klick gräddfil och toppa med strimlade sockerärtor.
*Felix matte*
20-09-2004, 22:15
CITAT (Eva i Skåne @ 20-09-2004, 22:39) Förra veckan åt jag gratinerad löksoppa. Mumsigt :P
men det ger inga trevliga avgaser -_- Igår grillade vi... fläskfilé.. lök och paprika Gott Bieffekt.. "släppa luft", "gaser" Men gott var det!
*22many*
21-09-2004, 06:53
Den här underbara och enkla soppan, som dessutom känns så lyxig har jag fått av en kollega KRÄFTSOPPA 2 msk margarin 2 stora morötter 2 msk mjöl 1 liter vatten 2 fiskbuljongtärningar 400 gram kräftost (mjukost i kartong) 1 burk kräftstjärtar 2 dl creme fraiche (lätt går bra) svartpeppar och dill Grovriv morötterna och fräs med mjöl. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Puttra..... Tillsätt kräftost, creme fraiche, dill och svartpeppar. Puttra..... Lägg i kräftstjärtarna och rör runt så att allt blir varmt. Servera med gott bröd och god dryck. Smaklig måltid!
Mariann
21-09-2004, 08:10
Härdat fett Här finns en lista över livsmedel med härdatt fett, hur aktuell den är vet jag ej.
CITAT (Eva i Skåne @ 20-09-2004, 21:41) Soppväder har det blivit idag Det finns massor av god soppor, men det hör ju inte till mina favoriträtter. Fisksoppa skulle jag dock kunna tänka mig vilken dag som Hur vore det med chili con carne då? Eldigheten kan man reglera själv genom att lägga till så mycket kryddor man vill ha och bönor finns färdiga i burk, bara att steka till köttfärs.... Ät med en god brödbit till eller om du är jättehungrig, med ris. Chili con carne
Annelie
22-09-2004, 08:52
Mmm.. chili är gott och visst finns det många smarriga soppor! Men inte kan jag äta soppa 4 dagar i veckan.. eller jo, jag kan säkert men mina tjejer tycker nog inte att den idéen är så lyckad. Det måste väl finnas mer än soppa som man kan tillaga som mättar och är billigt? Mitt tips idag är bakad potatis med skinkröra. Man får anpassa mängden röra beroende på hur mycket man vill ha till sin potatis och hur många personer man är som ska äta. Jag som är en riktig gottegris äter ungefär halva mängden av nedanstående recept. X antal stora potatisar (micras så att de blir mjuka) Skinkröra: 3 dl gräddfil 100 g rökt skinka (skivas/hackas) ½ gul lök (hackas) salt, citronpeppar och italiensk salladskrydda (krydda efter tycke och smak) Micra potatisen, servera med röran och lite fräscha grönsaker.
Hannele
22-09-2004, 09:17
CITAT (Annelie @ 22-09-2004, 09:52) Skinkröra: 3 dl gräddfil 100 g rökt skinka (skivas/hackas) ½ gul lök (hackas) salt, citronpeppar och italiensk salladskrydda (krydda efter tycke och smak) Gräddfil är lite tufft till vardags, när det finns Creme Fraich emed 1% fett, lika gott.
Annelie
22-09-2004, 09:32
CITAT (Hannele @ 22-09-2004, 10:17) CITAT (Annelie @ 22-09-2004, 09:52) Skinkröra: 3 dl gräddfil 100 g rökt skinka (skivas/hackas) ½ gul lök (hackas) salt, citronpeppar och italiensk salladskrydda (krydda efter tycke och smak) Gräddfil är lite tufft till vardags, när det finns Creme Fraich emed 1% fett, lika gott. Tja.. jag tillhör inte kategorin som jagar fett med förstoringsglas och blåslampa så gräddfil duger alldeles utmärkt. Lagom mycket av allt - det är mitt motto! Och gott blir det
Hannele
22-09-2004, 09:54
CITAT (Sylvia @ 21-09-2004, 10:17) Hur vore det med chili con carne då? Eldigheten kan man reglera själv genom att lägga till så mycket kryddor man vill ha och bönor finns färdiga i burk, bara att steka till köttfärs.... Dottern berättade, att de färdiga burkarna innehåller massa socker... Zetas olika bönor på burk är bättre.
CarinaA
22-09-2004, 17:03
Och somliga margarinsorter innehåller animaliskt(!) fett... Isch! Såg ett program för några år sen, sen dess gäller vegetabiliskt för mig! C
CITAT (TeliaNet @ 20-09-2004, 21:31) åååå,mmmm, gulash-soppa med mycket köttfärs, stark ska den vara. Håller fullständigt med dig, gulash soppa är jättegott!!
netaave
23-09-2004, 14:21
DEN HÄR ÄR INTE HELLER SÅ DUM NÄR HÖSTSTORMARNA RYTER RUNT VÄGGARNA.
LINSSOPPA MED TOMAT OCH FÅROST
3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
1,5 l grönsaksbuljong
1 brk krossade tomater
1 lagerblad
salt & peppar
spiskummin
timjan
ca 100 gr fårost
Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan. Tillsätt morötterna skurna i slantar. Späd med buljongen. Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet. Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min. Smaka av och krydda ev. på lite. Före servering smulas osten över soppan.
jaha ja nu blev jag hungrig jag tar sommargrönsaker frysta o lax fryst i bit skickar in i micron o potatis micrar jag me skalet på i fem minuter så en klick fraiche o citrompepparpå det hela eller dill som tas direkt från frysen o smulas över det hela snabbt o gott o laxen kan man få billigt ibland men varför inte rödbetsoppa de e jättesmaskens en grönsaksgryta me alla grönsaker du hittar koka nästan klara o sen paprika o tomat o andra grönsaker ,,gurka tillexempel det blir en härlig gryta du kan ha ensam eller me kött o potatis o kanske en klick fraiche o en massa kryddor förresten svamptider e de ju så kasta i lite svamp också
Hannele
23-09-2004, 16:39
CITAT (oldwolfie @ 23-09-2004, 17:03) men varför inte rödbetsoppa de e jättesmaskens Jättesmaskens! Med vitkål. Bortsjtsj - rysk rödbetssoppa, enkel, vegetarisk, 4 port
12 dl vatten 1 ½ grönsaks(höns) buljongtärning 4-5 rödbetor 1 gul lök 1 palsternacka 1 morot 1 klyfta vitkål 1 msk smör, salt, Smetana/ lätt creme fraiche till servering.
Koka rödbetorna mjuka, ca 30 min. Dra av skalen. Skär de övriga grönsakerna i små fina strimlor och låt dem fräsa lätt i smöret. Håll värmen låg och rör om hela tiden. Häll på kokande vatten och tillsätt buljongtärning. Koka 10 min. Riv under tiden rödbetorna grovt och blanda ner dem i soppan. (Smaka av med salt eller buljongtärning.) Tänd ljusen! Servera soppan med smetana, grovt bröd och ost.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|