CITAT (Tesa @ 28-10-2004, 22:39)
För att bli "rostfritt" har jag för mig att stålet härdas i värme med olja så att det blir en yta på det...och det är kanske så att man sliter mer på skedar när man använder dom än på andra bestick så att du helt enkelt slitit dig igenom härdningen.....
Halaj!
Njäe, man gör stål rostfritt genom att tillsätta legeringar, främst krom och nickel.
Stålet blir då austenitiskt (en bieffekt är att det blir omagnetiskt).
ETT sätt (det finns många) att härda stål är att man hettar upp det för att sedan hastigt kyla ner det. Beroende på vilka legeringar som ingår så kyler man stålet olika fort. Ibland i salt, ibland i vatten, olja el. sand.
På rostfritt stål bildas en oxidhinna som hindrar syre att tränga in i materialet. Det är därför det inte rostar. Detta har ingenting med härdning att göra.
På gamla bestick kan man se gropar ifall man tittar noga. Där har syret lyckats tränga igenom pansaret och sätter in alla krafter just där. Därför så tror jag inte på kemisk behandling. Det kommer bara att göra groparna större.
Återstår mekanisk åverkan. På svenska: gnugga.
Vim, autosol, häxans (nånting, vad det nu heter).
//T