Full version: Tjära
Christoffer
1. Vad är egentligen tjära?
2. Finns det i alla växter eller bildas det först när växter förbränns?
3. Finns det olika typer av tjära?
4. En gång luktade jag på en tjäratvål, men den luktade starkt svavel.
Är det svavel i tjära?
5. Det finns ju tjärafri tobak att köpa (jar röker inte själv), varför gör de
inte det på vanliga cigaretter? Eller försvinner smaken då?
KURT
1.Det är en form av skydd för växten, i barrväxter brukar man kalla det kåda. Det består alltså av en blandning högmolekylära organiska föreningar. http://www.shenet.se/ravaror/kada.html
http://www.claessons.com/tips/tratjara.htm

2. Det finns alltså alltid i växter (olika mycket i olika växter), men det oxideras (och blir svart) när man torrdestillerar och extraherar tjäran.

3. Olika växter har mycket olika sammansättning av hartser, därav blir det olika sorters tjära. Ofta gör man tjära av ved från barrträd (rötter som man grävt upp på en myrar innehåller mycket koda/harts och ger mycket tjära), men man kan också torrdestillera björknäver och få tjära från det (hartsen i nävern skyddar björken).

4. Man tillsätter (tillsatte) svavel till tjärtvålen eftersom svavel är antibakteriellt, svavlet kommer alltså inte från tjäran.

5. Hartserna är ju sammansatta av många olika kolföreningar, tar man bort/ eller minskar på dem så påverkar det säkert smaken (eftersom jag fortfarande har hjärnceller kvar så röker jag inte).
Alpiner i Halmstad
En välstruktruerad fråga har fått ett utömmande svar.
Båda inläggen är sparade på en lättåtkomlig plats.
Tack båda och fortsätt dialogen och knäck andra nötter åt oss.
M.v.h. Bernt
Ingrid på Västkusten
Ett tillägg till det här med svavel i tjärtvål;

http://www.shenet.se/ravaror/svavel.html

Tjärtvål (hemgjord) ä'r superbra - tyvärr säger ju EU att man knappt får ha det i tvål alls :-((


Hälsar Ingrid
KURT
Vill man göra sin egen tjära så är det ganska enkelt, om man har tillgång till näver (som man inte får ta utan tillåtelse!). Man packar en liten plåtburk tätt med björknäver. Den måste vara riktigt hårt packad så det går åt mer än vad man tror (finns det alltför mycket luft kvar så brinner det upp!). Sedan gräver man ner en glasburk i marken och lägger en konkav plåt ovanpå som har ett hål i mitten. Sedan ställer man plåtburken på plåten och tätar med lera eller dylikt så det är helt lufttätt. Därefter eldar man rejält ovanpå och runtomkring så utvinns tjäran i nävern och rinner ner i glasburken (torrdestillation).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon