1.Det är en form av skydd för växten, i barrväxter brukar man kalla det kåda. Det består alltså av en blandning högmolekylära organiska föreningar.
http://www.shenet.se/ravaror/kada.htmlhttp://www.claessons.com/tips/tratjara.htm2. Det finns alltså alltid i växter (olika mycket i olika växter), men det oxideras (och blir svart) när man torrdestillerar och extraherar tjäran.
3. Olika växter har mycket olika sammansättning av hartser, därav blir det olika sorters tjära. Ofta gör man tjära av ved från barrträd (rötter som man grävt upp på en myrar innehåller mycket koda/harts och ger mycket tjära), men man kan också torrdestillera björknäver och få tjära från det (hartsen i nävern skyddar björken).
4. Man tillsätter (tillsatte) svavel till tjärtvålen eftersom svavel är antibakteriellt, svavlet kommer alltså inte från tjäran.
5. Hartserna är ju sammansatta av många olika kolföreningar, tar man bort/ eller minskar på dem så påverkar det säkert smaken (eftersom jag fortfarande har hjärnceller kvar så röker jag inte).