Full version: Gjutjärnsgryta
Iza
Jag har lyckats elda i min gjutjärnsgryta, gick i från den då jag smorde in den med hushållapapper med olja så det tog eld, efter detta fastnar det i den. Är det någon som har något tips hur den ska fungera igen efer eldsvådan.
askar
Skrubba den ordentligt med Stålull (finns bollar att köpa i livsbutiker)
sedan häller du olja så det täcker botten... värm försiktigt
så oljan är varm men absolut inte kokhet.
Låt grytan stå med olja i över natten,
häll sedan bort oljan och torka av med luddfritt papper.

Så gjorde jag med min gryta och det funkade.
LadyG
CITAT (askar @ 28-11-2006, 12:54)
Skrubba den ordentligt med Stålull (finns bollar att köpa i livsbutiker)
sedan häller du olja så det täcker botten... värm försiktigt
så oljan är varm men absolut inte kokhet.
Låt grytan stå med olja i över natten,
häll sedan bort oljan och torka av med luddfritt papper.

Så gjorde jag med min gryta och det funkade.

Den metoden funkar bra mot rost och annat hemskt som kan angripa en gjutjärnsgryta.
Fenja
Skrubba ur ordentligt med en rund stålborste finns att köpa lite överallt. Häll sedan i 2 cm vanligt salt och låt den stå med det i på ettan på plattan i 12 timmar. Sedan borstar du ur saltet och sköljer med hett vatten och smörjer in med olja. (Gammalt kockknep!)
Mvh
Fenja
mari_tres
Jag har hört från min mor att det ska vara bra att koka ur den med (standard-) mjölk, men det är ingenting jag har behövt testa än så länge.
Iza
Tack för tippsen ska prova i helgen. rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon