CITAT (Bee @ 07-08-2007, 14:17)
![*](http://forum.odla.nu/style_images/1/post_snapback.gif)
Jag tänker inte titta på denna film. Jag har redan sett på tv (senast häromveckan) hur man tvångsmatar gässen med majs i sydfrankrike för att de skall få den mjälla fina feta levern som uppskattas av så många. En reporter frågade en bonde varför inte gässen kan få picka i sig majsen i egen takt. "Det skulle ta för lång tid" var svaret. Bonden föder naturligtvis inte upp gässen för att det är kul utan för att leva av näringen. Har heller inte sett någon studie/rapport om att djuren vanvårdas (till skillnad mot kalvtransporterna).
Jag försvarar inte metoden men måste ändå fråga: är det metoden eller skälet till matningen man skall protestera mot? Människor tvångsmatas ibland och det ser vi inte som tortyr utan som ett sätt att hålla människan vid liv. Det måste alltså vara skälet man skall protestera mot. Att folk äter gås- eller anklever i sådana mängder att man måste tillgripa tvångsmatning för att få fram "produkten" snabbt.
Djuren ser inte ut att lida därför tycker jag att tortyr är ett alltför starkt ord att använda. Men man kan tycka att metoden är ovärdig. Precis som när föräldrar övermatar sina barn så att dessa blir alltför tjocka.
Det de är inte ett sätt att hålla gåsen vid liv. Den skulle inte heller om den fick äta naturligt få det resultatet man får med tvångsmatningen, som jag nog inte skulle kunna kalla något annat än tortyr.
Gässen matas med ´
för mycket mat och för fet mat för att de skall få en sjukligt förstorad lever. På så sätt får man på kort tid fram en mycket större lever än om gåsen var frisk. Naturligtvis får du bätte ekonomi ifall levern när du slaktar gåsen är fyra gången så stor minst.
Och visst är det ett sätt som får djuren att fara illa. Gässens huvud spänns fast i en anordning och när man spännt fast alla djuren på rad så kommer de med en grej som ser ut som handtaget när man fyller på bensin och med lika grov slang. Man pumpar med tvång ner större mängd mat än vad magsäcken egentligen klarar av.
Djuren nästan kollapsar av smärta efteråt eftersom deras magsäck är så utspänd att den smärtar (den som någon gång haft gallsten kan nog förstå känslan när det nästan är stopp i tarmsystemet) och smärtan varar tills maten börjar passera vidare.
Mellan matningarna så skall man veta att djuret lever med en förstorad lever och vad allt det kan innebära för kroppens andra funktioner och välbefinnande.
Så gäller det att passa slakttidpunkten noga för att så att säga maximera vinsten. Man vill ha så stor lever som möjligt men man vill inte passera den gränsen där djuret så att säga självdör pga av den förstorade levern, för då får man svinn.
Man skall veta att det krävs stor yrkesskicklighet för att maximera vinsten vid detta djurplågeri, samt att man måste besitta total avsaknad av både moral och etik. Företredesvis är det fransmän som har dessa egenskaper. GÅsleverns förlovade land.
Så låt inte luras med argument som att det skulle ha med kvaliten på gåslevern eller att det är nödvändigt för ekonomin.
Nödvändigt kan det aldrig vara. Som konsument kan man låta bli att handla gåslevern och som lantbrukare kan man ställa om sin produktion till något annat.
Ingenting finns som försvarar det här. Att man äter djur när de är döda ingår för de flesta, men inte alla, i det ekologiska hjulet.Men att plåga djur när de föds upp........det kan aldrig vara acceptabelt.
Jag tänker inte se filmen för den jag såg för tio år sedan sitter på näthinnan än idag.
Och alla de som känner till hur produktionen går till och ändå äter gåslever utan att ta reda på hur den är producerad, det har jag inte ord för. Där kan jag hålla med dig. Äter inte folk så finns det ingen marknad.