|
netaave
25-03-2009, 14:18
Här äter vi först med rom, rödlök o en klick turkyoughurt, sen den sista med sylt o grädde till kaffet. "Att man äter våfflor på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk. Men varför äter man våfflor just på Jungfru Marie Bebådelsedag? Man kan spåra firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag så långt tillbaka som 500 efter kristus. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkoms. Kyrkligt är dock Marie Bebådelsedag numera en flytande helgdag som inträffar på närmaste söndagen kring 25 mars, det vill säga någon gång mellan 22-28 mars. Förr kallades Maria även för "Vår Fru" och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för "Vårfrudagen". Att dett sedan blev "våffeldagen" tros vara ett hörfel, "Vårfru" blir lätt "våfflor". Detta kan vara en förklaring till varför man i Skåne ställde sig frågande till våffleätandet, där "Vårfrudagen" hette "Fruedag" från danskan och inte språkligt påminner om våfflor på samma sätt. källa: http://www.vafflor.se/dagen"
Våffla, grädde och hjortronsylt......men det blir först på lördag.
Aqvakul
25-03-2009, 14:33
CITAT (netaave @ 25-03-2009, 14:18) Här äter vi först med rom, rödlök o en klick turkyoughurt, sen den sista med sylt o grädde till kaffet. Det låter väldigt gott. Hos oss nöjer vi oss med grädde och sylt (gärna av jordgubbs- eller hallontyp).
Har inte glömt våffeldagen, frugan har laddat upp med våffelsmet,grädde och hallonsylt, vilda hallon som vi själva plockat. Nu är det bara en timma kvar tills laggen skall vara varm.
Här äter vi våfflor som kaffebröd med sylt jordgubb hallon eller hjortron och så grädde förstås !fast i dag blir det nog inga för gubben kommer inte hem för än senare och det ju inte kul att grädda våfflor till sig själv .Äggvåfflor eller frasvåfflor brukar det bli i alla fall.
netaave
25-03-2009, 15:24
Glömde räkorna dom måste ju också va med.
andersen
25-03-2009, 15:27
Jag äter vofflor med jordgubbsylt och grädde. och använder mej av detta recept vofflor
Gossen Ruda
25-03-2009, 16:39
Helst med egengjord blåbärssylt. Har den tagit slut pga för lite blåbär i skogen får det bli med köpejordgubbsylt. Till detta en liten klick vaniljglass. Inga våfflor idag dock, kanske till helgen.
ninnisky
25-03-2009, 17:14
Tjuvstartade med våfflorna igår (på barnbarnet begäran)... vi brukar ha hemlagad björnbärssylt och grädde till.
Våfflor mums...men hur får man dom frasiga? Har hört att det ska vara vichyvatten i
Meriona
25-03-2009, 20:19
Inga våfflor här. Inte i år heller.
Det fick bli våffelfrossa i söndags med sylt grädde och glass,har inte så stor betydelse vilken dag jag äter våfflor,inget trevligt att äta våfflor ensamen så därför blev det tidigare,älskar våfflor.
Christina i Taxinge~
25-03-2009, 21:58
Blev bjuden av grannen på nåt väldigt gott: våfflor med chevreost, rödlök, gräddfil(?) och pepparrot - mums!!!
Våfflor m hjortronsylt/jordgubbssylt och vispgrädde hade vi igår och ska ha så även imorron fm.
Myosotis
26-03-2009, 07:33
CITAT (netaave @ 25-03-2009, 14:18) Detta kan vara en förklaring till varför man i Skåne ställde sig frågande till våffleätandet, där "Vårfrudagen" hette "Fruedag" från danskan och inte språkligt påminner om våfflor på samma sätt. Aha!! Det var intressant. Det kanske är därför traditionen känns så främmande för mig. Och våfflor med salta tillbehör, räkor och allt vad ni skrev, kan jag inte heller tänka mig, våfflor är ju söta och ska ätas med något sött. Åt inga våfflor igår, men när jag äter våfflor ska det vara antingen som de är eller med sylt, helst jordgubbssylt. Vi har mineralvatten i pannkakssmet, det funkar säkert i våffelsmet också.
Åt våfflor med grädde och hemma jordgubbsylt. MUMS!!!! Det var köpe pulver våfflor, ska göra egna en annan dag...
Myosotis
26-03-2009, 07:51
CITAT (Wilmer @ 26-03-2009, 07:45) Det var köpe pulver våfflor... Såna har jag bara hört talas om. Kan det verkligen vara gott?!
Chamomille
26-03-2009, 07:51
CITAT (Christina i Taxinge~ @ 25-03-2009, 21:58) Blev bjuden av grannen på nåt väldigt gott: våfflor med chevreost, rödlök, gräddfil(?) och pepparrot - mums!!! Va gott det lät!!! Det ska provas!
Myosotis
26-03-2009, 07:53
Men då får man väl ha salt istället för socker i smeten hoppas jag?
Chamomille
26-03-2009, 07:53
CITAT (Myosotis @ 26-03-2009, 07:51) Såna har jag bara hört talas om. Kan det verkligen vara gott?! Det åt vi igår. Smakade som att räcka ut tungan ungefär. Kunde lika gärna ha ätit sylt med grädde.
Myosotis
26-03-2009, 07:53
CITAT (Chamomille @ 26-03-2009, 07:53) Smakade som att räcka ut tungan ungefär.
Chamomille
26-03-2009, 07:56
CITAT (Myosotis @ 26-03-2009, 07:53) Men då får man väl ha salt istället för socker i smeten hoppas jag? Ja, förmodligen. Tycker det låter lika gott som de där "va de nu heter" som serverades på vattenfestivalen. Va hette dom nu då...? Nåt friterat bröd med gräddfil och rom... Mums!
Aqvakul
26-03-2009, 08:51
CITAT (Chamomille @ 26-03-2009, 07:56) Ja, förmodligen. Tycker det låter lika gott som de där "va de nu heter" som serverades på vattenfestivalen. Va hette dom nu då...? Nåt friterat bröd med gräddfil och rom... Mums! Langos kanske...
Chamomille
26-03-2009, 08:54
CITAT (Aqvakul @ 26-03-2009, 08:51) Langos kanske... Japps! Jättegott!
CITAT (Myosotis @ 26-03-2009, 07:51) Såna har jag bara hört talas om. Kan det verkligen vara gott?! Jaadå, men inte går det att jämföra med egna. Grädden och sylten var godast.
Chamomille
26-03-2009, 09:08
CITAT (Wilmer @ 26-03-2009, 09:06) Jaadå, men inte går det att jämföra med egna. Grädden och sylten var godast. Ja precis. Det där understa kunde kvitta.
netaave
26-03-2009, 15:19
CITAT (Myosotis @ 26-03-2009, 07:53) Men då får man väl ha salt istället för socker i smeten hoppas jag? Men nu får du väl ge dig du menar inte att du har socker i våffelsmet???? Här gör jag samma smet vare sig det är salta eller söta tillbehör, inte en gnutta socker vare sig i den eller pannkaksmeten men väl nån hel eller halv tsk salt. CITAT (Aqvakul @ 26-03-2009, 08:51) Langos kanske... Fick för mig att göra langos ute i husvagnen en gång när vi införskaffat en fritös. stod i förtältet o kavlade i 40 gr värme o degen tog aldrig slut Men gott va det
Hannele
26-03-2009, 21:04
CITAT (netaave @ 25-03-2009, 14:18) Här äter vi först med rom, rödlök o en klick turkyoughurt, sen den sista med sylt o grädde till kaffet. Underbart, jag kan äta våfflor heal dygnet, hela året. Bästa fjällfrukosten var fullkornsvåfflor i somras i Storulvån på väg till Blåhammaren.
CITAT (Chamomille @ 26-03-2009, 09:08) Ja precis. Det där understa kunde kvitta. vännen hade skaffat ett våffeljärn då måste det ju invigas ett sådant initiativ måste belönas. 20.30 orkade jag itne göra smet.. Men på lördag, dååå minsan. (Man var tvungen att slänga de tre första våfflorna dessutom eftersom järnet var nytt).
Myosotis
27-03-2009, 13:08
CITAT (netaave @ 26-03-2009, 15:19) Men nu får du väl ge dig du menar inte att du har socker i våffelsmet???? Jo det menar jag. Menar du att du inte har det?! Här är mitt favoritrecept (men alla mina våffelrecept innehåller socker, det finns t.ex. blåbärsvåfflor som är väldigt goda att äta med vaniljglass): 125g smör 125g socker 2 ägg 250g mjöl 2,5dl mjölk 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker lite rivet citronskal Så då förstår du kanske att jag tyckte att de här pikanta varianterna lät som sockerkaka med kaviar eller kanelbulle med vitlökssås...
Socker i våfflor, den varianten har jag missat! Men nu måste jag meddela att här har det ätits våfflor på egen smet i dag, grädde och hjortronsylt. Det är så gott att jag blir tokig!!!!
Med grädde och hjortronsylt!
Chamomille
30-03-2009, 04:08
CITAT (Wilmer @ 30-03-2009, 00:12) Socker i våfflor, den varianten har jag missat! Men nu måste jag meddela att här har det ätits våfflor på egen smet i dag, grädde och hjortronsylt. Det är så gott att jag blir tokig!!!! Det ska provas! Edit: Också.
Myosotis
30-03-2009, 13:06
Men bakar alla här våfflor utan socker?! Är det ungefär samma recept i övrigt, bara att ni utelämnar sockret eller? Jag kanske borde bjuda på våffelkalas här i sommar så ni får smaka riktiga våfflor...
Skruttis
30-03-2009, 13:22
Inte alla...... Mina våfflor innehåller både socker och salt.
Gossen Ruda
30-03-2009, 13:22
"Normala" våfflor bakas på mjöl, mjölk, ägg, smör/margarin, lite bakpulver och ännu mindre salt. För övrigt använder jag aldrig sylt med kärnor till något inklusive våfflor, kärnorna fastnar mellan tänderna. Därmot kan jag lassa in mängder med färska hallon eller hjortron i matklykan. Edit: Ingen som upptäckte att jag skrivit mjöl 2 ggr?
Då gjorde jag normala våfflor, det var "mitt" recept!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|