Just för tillfället har jag fastnat för ett köpebröd med olivolja och oregano. Doftar som i Grekland när man sätter en skiva i rosten!
Annars gör jag ett snabb-bröd som bara jäser en gång och som är dundergott!
Ett paket jäst smulas i en bunke.
Tillsätt ca 1/2 msk salt och låt salt och jäst smälta ihop.
Tillsätt en msk malda brödkryddor eller annan kryddning, t.ex. hackad lök och dill.
Tillsätt 2 msk olivolja.
Tillsätt 5 dl ljummet vatten.
Tillsätt ca 10-14 dl vetemjöl, ev ca 1 dl grahamsmjöl om man vill ha lite mer fibrigt. Man får prova sig fram så degen blir lagom "hälla-ut-på-plåten-lös"
Rör ihop allt, degen skall vara ganska lös.(som sagt)
Låt jäsa under duk i ca 30-40 minuter.
Smörj en plåt med smör el. marg. sätt ugnen på ca 200-225 grader.
(Jag brukar sätta den på 225 och sänka till 200 när jag sätter in brödet.)
Häll den färdigjästa degen på plåten, forma den och strö på vallmofrön eller sesamfrön och ev. havssalt.
Sätt in i ugnen och när brödet är färdigt kan du knacka på botten, det ska låta lite "ihåligt" när det är klart.
Håller inte så länge men brukar ta slut direkt för det är jättegott!
Receptet fick jag av min kompis Kristina för ca 25 år sedan, bakar nästan aldrig något annat eftersom jag är en ganska lat person mellan varven...