Ja, Marit verkar ha väldigt starka åsikter. Men när man ser sig omkring verkar det inte finnas en hållbar lösning och ett typ av jordbruk som fungerar för alla oavsett omständigheter. I de uttalanden jag läst av henne verkar hon göra det lite väl enkelt för sig själv.
Enligt mig krävs det fler studier och framförallt riktiga eldsjälar som pysslar med det här. Mitt i en sörja med företagsfinansierade studier och för den delen stora företag som till stor del styr jordbruket på olika sätt så är inte lätt att få en sanningsenlig och vetenskaplig bild av problemet.
Angående skörden av konventionellt i jämförelse KRAV-odlat som många hänvisar till så tycker inte heller den är ett starkt bevis för att all typ av ekomärkt odling per definition är sämre.
Jag skulle vilja se en jämförelse av energiförbrukningen mellan KRAV-märkt odling och konventionell odling. Gärna med en diskussionsdel, eftersom bland annat djurhållningen som producerar gödsel även fyller andra funktioner, som gör det svårt att få en helt rättvis jämförelse.
Kul att de nämner agroforestry i bloggen. Har tittat på många dokumentärer och läst en hel del om permakultur-koncept och man kan inte annat än att bli inspirerad.
Någon filur påstod att man kunde försörja 10 personer på 1 ha skog. Minns inte i vilket klimat och personen i fråga hade inga källor att hänvisa till. Men helt klart intressant och om inte annat verkar det vara ett väldigt kul sätt att odla på. Kanske kan innerstäderna bli självförsörjande på äpplen under skördesäsongen åtminstonde?
Edit:
Var det
detta inlägg som du syftade på?