|
ängsvädd
19-03-2010, 11:04
Det finns ju färdig sushi att köpa i matvaruaffärerna. Någon som vet vilken fisk de innehåller? Jag vill inte köpa någon fiskart som är hotad.
Sussie F-Flower
19-03-2010, 11:30
CITAT (ängsvädd @ 19-03-2010, 11:04) Det finns ju färdig sushi att köpa i matvaruaffärerna. Någon som vet vilken fisk de innehåller? Jag vill inte köpa någon fiskart som är hotad. Jag vet inte vilken fisk som dom använder men jag brukar bara använda lax när jag gör mina. Alltid. Fryst i minst 48 timmar.
lax är väl vanligast, och den känner man ju igen. Sen är det väl inte helt ovanligt med tonfisk?
ängsvädd
19-03-2010, 12:33
Då är det nog lax - för den är röd. Tonfisk är det inte. Men odlad lax ska man vara försiktig med och vild lax ska man låta bli enligt wwf:s lista http://www.wwf.se/v/hav-kust/l/1243694-fis...009-kampanjsida
Sussie F-Flower
19-03-2010, 12:49
CITAT (ängsvädd @ 19-03-2010, 12:33) Då är det nog lax - för den är röd. Tonfisk är det inte. Men odlad lax ska man vara försiktig med och vild lax ska man låta bli enligt wwf:s lista http://www.wwf.se/v/hav-kust/l/1243694-fis...009-kampanjsidaTonfisk är också röd....?
ängsvädd
19-03-2010, 12:51
OK, men det smakar inte tonfisk
fast när man köper sushi från en riktig sushirestaurang, och inte från ica, då brukar det väl inkludera en rulle av något slag som innehåller tonfisk? Eller är jag bara förvirrad... jag har inte heller tittat på vad som finns i dom färdiga lådorna som säljs på ica.
Sussie F-Flower
19-03-2010, 14:50
Aqvakul
19-03-2010, 15:00
I Japan tror jag att sushi kan innehålla många olika sorters fisk..
Gossen Ruda
19-03-2010, 15:48
Vad man kan utläsa av Wikipedia är sushi en hel vetenskap och varför krångla till det med att utesluta vissa fiskarter? Livet är tillräckligt komplicerat ändå. Rudan äter fö inte sushi, även om det inte är något förbud, för jag tillagar själv min mat. Utan krångel. Smaklig måltid.
Jag kan göra som andra brukar göra, surfa runt på nätet o hitta kunskaper om ett ämne som dom inte kan nåt om, o skriva in svaret här fast det är nästan felaktig. eller så kan jag ge er denna länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Sushiför övrigt anser jag att sushi e rå fisk och inte gott, tacka vet jag Svensk fisk som inlagd Sill! *Edit* här dundrar länkarna in, Ruda hann före! så går det när man segar sig.
Malin_MeL
19-03-2010, 16:21
lax är den som är rosa med tydliga vita ränder i. det är den vanligaste fisken i sushi. om man äter på ett sushiställe så kan det finnas tonfisk som också är röd, men isåfall bara en bit för det är en dyr fisk. men den biten är fastare i köttet och mer mörkröd. vita fiskar kan det vara oxå men det vet jag inte vad det är för fisk, bläckfisk vet jag de har ibland, den e glansig och ännu fastare i köttet sen använder de scampi och det ska man helst oxå undvika för de hugger ner mangrove-fält i asien för att odla dem och det bidrar till att kuststräckorna är sämre skyddade för tex tsumnamis
i salladsrullarna brukar det oxå ofta vara en bit lax.
Jag älskar sushi, både köpt och hemmalagad, dock tycker jag de i kyldisken är rätt så tråkiga och torra. men får man inte tag på annan så får den oxå duga. jösses vad jag blev sugen på sushi!
men eg är de flesta fiskarna som ingår inte så jättebra att äta....
man borde göra mer sushi hemma så man själv har kontroll över vilka fiskar man har i...
Malin_MeL
19-03-2010, 17:47
ja man kan ju köpa märkt fisk, men man kan inte riktigt använda alla sorters fisk. alla är inte goda och en del fisk innehåller parasiter som försvinner vid tillagning. minns inte vilka det är man ska undvika, men tror spätta är en sån fisk.
Anki på Öland
19-03-2010, 19:18
Dom sa just på nyheterna att det inte blev något stopp för försäljning av blåfenad tonfisk och att japanerna var glada över det för det var den fisk som främst användes i sushi! Du får nog hoppa över sushin Ängsvädd.... Anki
vitavargen
19-03-2010, 19:22
Blåfenadtonfisk används i Sushi i Japan och inte i Sverige.
Platinum
19-03-2010, 19:31
Sushi äter inte jag men det är väl rå "preparerad" fisk med "preparerat" ris och inlindat av nått grönt som väl är tång om man går till sushibar? Borde väl funka med alla fiskar som läggs in råa...lax, strömming och sill är väl de vanligaste i sverige isåfall.
Malin_MeL
19-03-2010, 19:57
vad är det för tonfisk man köper hos svenska fiskhandlaren?
malarmaster
19-03-2010, 19:59
strömming o sill är samma sak. namnet beror på var i sverige du bor själv uppväxt som sillastrypare.för övrigt har jag bara ätit sushi 1 gång .vidrigt Ulf
Malin_MeL
19-03-2010, 20:03
men nej, känner inte alls ett sug efter att prova sill-sushi
gillar sill, gillar sushi men tror inte på kombinationen
Gossen Ruda
19-03-2010, 20:25
Sidospår om strömming/sill. Enligt nån kung nån gång är all sill som fångas norr om Kalmar strömming, söder därom och i västerhavet sill. Det är samma art men strömmingen skiljer sig från sillen på en del punkter ju längre norrut den lever. Brackvattenshavet Östersjön passar egentligen varken havsdjur eller sötvattensdito. Östersjöns blåmusslor är exempelsvis löjligt små mot dem jag kan plocka här i väster. Sill är fö inte min favoritfisk, smakar tran, men jag äter den om den är smaksatt med massor av kryddor. Föredrar tillagad(upphettad) fisk.
Aqvakul
19-03-2010, 20:57
Sill-sushi Buffé nr 10 2003, sid 6
Ingredienser Portioner: 4pers/10 pers buffé
400-500 g mandelpotatis 4-5 matjessillfiléer (1 burk à 570 g) 1 msk grovkornig senap (t ex skånsk) 1 msk dijonsenap 1 msk risvinäger (eller annan mild, ljus vinäger) 1/2 msk olivolja 1/2 msk wasabipaste (japansk "pepparrot) eller 1 msk riven färsk pepparrot salt nymalen svartpeppar
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här 1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av. 2. Låt sillfiléerna rinna av. Klappa dem torra med hushållspapper. Skär filéerna på längden i 4–5 strimlor. 3. Mosa potatisen grovt med en gaffel. 4. Blanda senap, vinäger, olivolja och wasabi/ pepparrot. Rör ner i potatismoset. Salta och peppra efter smak. 5. Täck en sushimatta (maki-su) eller en bit smörgåspapper med plastfolie. 6. Lägg 4 msk potatismos på plastfolien. Plat-ta ut moset till en 15 cm lång och 8 cm bred sträng. 7. Lägg på 4 sillstrimlor. Rulla ihop mos och sill så hårt som möjligt till en rulle som är 2–3 cm i diameter. Kanterna på moset ska gå omlott. Gör resten av rullarna på samma sätt. Det blir totalt 4–5 rullar. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. 8. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg upp på skärbräda eller fat. Servera med t ex wasabi, gräslök, soja, inlagd ingefära och senap. FÖR ALLA? Sill-sushi innehåller inte gluten, mjölk eller ägg.
Vanligast är Tonfisk i suschi och lax sen har jag inte koll på de vita fiskarna,brukar göra suschi själv och älskar det brukar göra det på färsk lax eller färsk tonfisk !lät mat man blir inte "stinn"av så kallat uppblåst!lagom mätt o go:)
Sushi kan ju också innehålla skaldjur och grönsaker men innerhåller alltid ris !Blanda Wasabi och soja !supergott till sushi:)och naturligtvis ska man ha syltad ingefära till!
malarmaster
19-03-2010, 21:20
CITAT (Gossen Ruda @ 19-03-2010, 20:25) Sidospår om strömming/sill. Enligt nån kung nån gång är all sill som fångas norr om Kalmar strömming, söder därom och i västerhavet sill. Det är samma art men strömmingen skiljer sig från sillen på en del punkter ju längre norrut den lever. Brackvattenshavet Östersjön passar egentligen varken havsdjur eller sötvattensdito. Östersjöns blåmusslor är exempelsvis löjligt små mot dem jag kan plocka här i väster. Sill är fö inte min favoritfisk, smakar tran, men jag äter den om den är smaksatt med massor av kryddor. Föredrar tillagad(upphettad) fisk. Tillrättaläggande:inget kungligt beslut utan det är en rest av språket som talades ,danska i skåne blekinge o halland,norskdanska i bohuslän(västkusten).en del ord o uttryck finns kvar trots försvenskningen. Ulf
Surströming måste väl vara en slags Sushi fast med andar tillhörigheter
Aqvakul
19-03-2010, 21:32
CITAT (malarmaster @ 19-03-2010, 19:59) ---själv uppväxt som sillastrypare--- Bleking, med andra ord.. CITAT (Motti @ 19-03-2010, 21:30) Surströming måste väl vara en slags Sushi fast med andar tillhörigheter Precis..
Härligt att ha en gom med stora smaker !att våga smaka allt . har du ätit sniglar i vilöksmör ?mmmm Nu riner snålvattnet
ängsvädd
20-03-2010, 11:14
CITAT (Malin_MeL @ 19-03-2010, 16:21) lax är den som är rosa med tydliga vita ränder i. det är den vanligaste fisken i sushi. om man äter på ett sushiställe så kan det finnas tonfisk som också är röd, men isåfall bara en bit för det är en dyr fisk. men den biten är fastare i köttet och mer mörkröd. vita fiskar kan det vara oxå men det vet jag inte vad det är för fisk, bläckfisk vet jag de har ibland, den e glansig och ännu fastare i köttet sen använder de scampi och det ska man helst oxå undvika för de hugger ner mangrove-fält i asien för att odla dem och det bidrar till att kuststräckorna är sämre skyddade för tex tsumnamis
i salladsrullarna brukar det oxå ofta vara en bit lax.
Jag älskar sushi, både köpt och hemmalagad, dock tycker jag de i kyldisken är rätt så tråkiga och torra. men får man inte tag på annan så får den oxå duga. jösses vad jag blev sugen på sushi!
men eg är de flesta fiskarna som ingår inte så jättebra att äta.... Tack så hemskt mycket för ditt utförliga svar Och tack för andra svar också
Orkidétjuven
22-03-2010, 07:29
Kan tillägga att Lax, tonfisk, smörfisk, bläckfisk, och ål är bland de vanligare man hittar på sushibordet. Krabba och de sk Crabsticks som är en gegga av allt möjligt hittas oxå på bordet.
Själv undviker jag all sushi med tonfisk oavsett art, smörfisk för sina höga halter av metaller (ofta den vita fisken i billigare sushibord.) och ål för de har så otroligt långsammmmmmmm förökningsförmåga att de inte hinner föröka sig innan de hamnar på tallriken.-
Gossen Ruda
22-03-2010, 09:53
CITAT (malarmaster @ 19-03-2010, 21:20) Tillrättaläggande:inget kungligt beslut utan det är en rest av språket som talades ,danska i skåne blekinge o halland,norskdanska i bohuslän(västkusten).en del ord o uttryck finns kvar trots försvenskningen. Ulf Jo, grunden är den folkliga benämningen men kungen har också lagt sig i. Wikipedia
ängsvädd
22-03-2010, 10:50
CITAT (Orkidétjuven @ 22-03-2010, 07:29) Kan tillägga att Lax, tonfisk, smörfisk, bläckfisk, och ål är bland de vanligare man hittar på sushibordet. Krabba och de sk Crabsticks som är en gegga av allt möjligt hittas oxå på bordet.
Själv undviker jag all sushi med tonfisk oavsett art, smörfisk för sina höga halter av metaller (ofta den vita fisken i billigare sushibord.) och ål för de har så otroligt långsammmmmmmm förökningsförmåga att de inte hinner föröka sig innan de hamnar på tallriken.- Tack för info. Verkar inge´bra.
malarmaster
22-03-2010, 19:13
CITAT (Gossen Ruda @ 22-03-2010, 09:53) Jo, grunden är den folkliga benämningen men kungen har också lagt sig i. WikipediaVilken kung? man kan kanske ana den svenske enl. Wikipedia men han hade inte så mycket att säga till om i danmark som skåne,blekinge halland tillhörde,där har sill alltid hetat sill.F.ö så är inte wikipedia någon särskilt pålitlig källa till historiekunskaper. Mvh ulf
CITAT (Motti @ 19-03-2010, 21:36) Härligt att ha en gom med stora smaker !att våga smaka allt . har du ätit sniglar i vilöksmör ?mmmm Nu riner snålvattnet Jag har till och med plockat vinbergsnäckor i trädgården och tillrett dem själv. Ett jättejobb, tar en hel vecka. En sak som är roligt att ha gjort, men i fortsättningen köper jag de små godingarna på burk.l
Aqvakul
22-03-2010, 20:07
CITAT (Gita @ 22-03-2010, 20:06) Jag har till och med plockat vinbergsnäckor i trädgården och tillrett dem själv. Ett jättejobb, tar en hel vecka. En sak som är roligt att ha gjort, men i fortsättningen köper jag de små godingarna på burk.l
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|